S-a întâmplat vreodată să fii impresionat de anumiți tineri remarcabili, ce devin treptat modele pentru generațiile care își croiesc un drum din urmă? Este vorba despre acei lideri înnăscuți, suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea. Și cu siguranță o fac, mulțumită impactului pozitiv pe care îl aduc în sociatatea din care fac parte. Ei bine, noi am avut norocul de a cunoaște astfel de tineri, ce activează în domenii cât mai diverse. Și ne bucură enorm gândul că există proiecte create special pentru a-i promova la nivel internațional.

Ce este T.Y.O.P.?

Este un acronim de la „Ten Outstanding Young Persons”, fiind unul dintre cele mai renumite programe pe care organizația JCI le desfășoară la nivel internațional. Rețeta înscrierilor în program este una cât se poate de simplă:

  1. Ai observat că o anumită persoană se face remarcată în una dintre următoarele domenii: Economie, Afaceri, Antreprenoriat/Politic, Juridic, Guvernamental/Academic/Cultural/Moral, Protejare Mediu/ Protecția copiilor, Pace, Drepturile Omului/ Umanitar, Voluntariat/ Științific, Tehnic/ Auto-depășire/ Inovații Medicale.
  2. Verifici dacă persoana pe care tu ai remarcat-o se încadrează în intervalul de vârstă 18-39 ani. Poate fi vorba despre o persoană care locuiește în orice județ din țară.
  3. Completezi un formular de recomandare pentru aceasta. Firește că va trebui să oferi informații valoroase referitoare la această persoană și activitatea pe care ea o desfășoară. Această etapă se desfășoară până în data de 15.09.2017. Ai face bine să te grăbești, timpul trece cât ai clipi.
  4. Juriul profesionist va evalua echipa de finaliști pe baza a trei criterii generale: modul în care candidatul împărtășește valorile organizației, măsura în care activitatea pe care o desfășoară este benefică comunității și modul în care prin acțiunile sale reușește să devină un model pentru cei din jur.

Probabil te întrebi acum ce ar trebui să te determine să îți răpești din timpul tău liber pentru a contribui cu recomandările tale. Este vorba despre faptul că vei ajuta la promovarea unor tineri care excelează în domeniile lor și vei contribui la amplificarea importanței liderilor responsabili social. Nu puțini sunt tinerii ce împărtășesc cu noi povești de succes, ne inspiră și contribuie la dezvoltarea societății.

Finaliștii din România vor fi înscriși ulterior la competiția internațională din GOA, India, ce se va desfășura în anul 2018. Astfel, nu doar că vei face cunoscuți anumiți tineri care excelează în domeniile în care activează, ci vei contribui la construirea unei imagini pozitive a României în afara granițelor.

Cum a fost la T.O.Y.P 2016?

În 2016, 2 dintre cele 10 trofee naționale au venit la Cluj, iar asta ne determină să ne mândrim. Cei doi câștigători clujeni sunt Marius Bud și Victor Miron. Firește că lista nu s-a oprit aici. Au fost nominalizate persoane din toate colțurile țării: Veronica Soare, Dan George Ștefan, Gabriel Ciubotaru și Elena Ovreiu din București, Remus Rad Vlad din Timișoara, Theodor Matican din Craiova, Marius Bogdan Pislariu și Georgiana Vieru din Iași. Îi felicităm pe fiecare în parte și le urăm mult succes.

Ce mai trebuie să știi despre T.Y.O.P?

Cele dintâi ediții ale galei T.Y.O.P s-au desfășurat în Statele Unite ale Amercii, în jurul anilor ’30. În acea perioadă, doar bărbații erau promovați ca fiind lideri în comunitate, iar proiectul se numea „Ten Outstanding Young Men”. În 1983 proiectul a început să se desfășoare la nivel internațional. De atunci, au fost premiate peste 300 de persoane, din peste 57 de națiuni. Toate au fost premiate până a împlini 40 de ani și înainte de a fi obținut o recunoaștere internațională.

Nu vrem să te plictisim. Mai vrem doar să îți spunem că printre cei mai renumiți premianți se numără Elvis Presley, Jackie Chan și John F. Kennedy. Impresionant, nu-i așa?

JCI Cluj te îndeamnă să nominalizezi un român pe care l-ai remarcat, pentru a-i arăta că îi apreciezi munca și că #AMeritatEfortul. Nu uita că poți face acest lucru până în 15 august, accesând formularul de recomandare.


0 Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

'